Zo dronken als een os

Nu is het vergisting product van de Vitis Vinifera uiteraard onovertroffen, zowel in smaakdiversiteit als in smaakcomplexiteit. Bij gebrek aan druiven worden er op vele plekken in de wereld toch alcoholhoudende dranken gemaakt. Hiervoor moet je wel een omweg maken. Zonder suiker is alcohol maken namelijk ingewikkeld, dus in het geval van Jenever, welke van granen gemaakt wordt, moet het aanwezige zetmeel eerst worden omgezet in suikers. Na dit zogenaamde mouten kan er worden vergist. Het eerste vergiste product heeft 8% alcohol en na 2 distilleerprocessen heeft de drank een alcoholpercentage van minimaal 30%. Na toevoeging van o.a Jeneverbes extract krijg je de drank die Jenever heet. Uiteraard is dit de bluff your way into Jenever versie. Het verschil tussen de ambachtelijk en industrieel gestookte Jenever, Korenwijn, Oude Jenever, Jonge Jenever en Graanjenever is zeker een zaak om je in te verdiepen en om te proeven, maar daarvoor ga je naar het Jenevermuseum in Hasselt of Schiedam. Het restproduct van de vergisting heet in België draf. Het werd als veevoer verkocht en dat vonden die ossen in België wel wat. Het bevatte nog een minimale hoeveelheid alcohol en daar werden ze zo dronken als een os van. www.jenevermuseum.nl en www.jenevermuseum.be