Wijn van eenzame hoogte

Toen ik in de Basko supermarkt liep vlakbij Imperia wist ik nog niet dat dit het begin zou zijn van een mooi verhaal: Al neuzend tussen de locale producten kwam ik ook langs de wijnafdeling. Ik wilde die avond eens iets anders dan Vermentino en mijn oog viel op de Chardonnay van Hofstätter en ik bedacht mij meteen dat dit wellicht een interessante wijn zou zijn voor Well of Wine, 1 van mijn importeurs die op zoek was naar een nieuw wijnhuis uit Alto Adige. De Chardonnay was precies zoals ik hem wilde: Geen houtlagering, mooi fruit en structuur. Terug in Nederland gaf ik de tip door en uiteindelijk is dat de aanzet geweest tot de Nederlandse import van het wijnhuis Hofstätter in Nederland. Uiteraard volgt er dit jaar nog een bezoek door mij deze zomer, maar meer daarover volgt later. Als blijk van appreciatie kwamen er een aantal flessen van Hofstätter mijn kant op. Gisteravond had ik de eer om de Blauburgunder (Pinot Nero op zijn Duits in Italië; geschiedenis kan soms raar lopen) te mogen proeven. Luminoso heef deze wijn op zijn Italiaans: Doorschijnend. Een palet aan prachtige aardse tonen met zwart fruit stijgen omhoog als je je glas walst. Indien op de juiste serveertemperatuur van 16 graden geserveerd en gedecanteerd dan overweldigt deze wijn je mond met haar elegantie. Gekleed in een lange nauwsluitende jurk loopt deze vrouw je voorbij, zonder iets bloot te geven, maar daarmee des te meer te suggereren. Fragiele rondeur met frisheid, die nergens een hintje zurig is. Zwarte kersen en aardsheid blijven bijna oneindig rondzingen in je mond na elke slok. Ja, ik ben verliefd op deze donkere doorschijnende schone en voor iedereen die zich afvraagt wat nu de allure is van Pinot Noir? Pinot Noir heeft de drinkbaarheid van witte wijn, maar is en smaak naar rode wijn.