Het grote verschil tussen Methode Traditionelle en Methode Ancestral is dat MT 2 gistingen kent en MA slechts 1 en ja zul je denken: So what? Hoe proef ik dat verschil? MA heeft iets minder bubbels en heeft wat minder smaaktonen van geroosterd brood. MA is overigens een veel oudere manier om mousserende wijnen te maken dan MT, maar dat terzijde. Deze MA is een millisime uit 2017 en daar zit de smaakwinst. Het komt uit een jaar met meer dan gemiddeld goede oogst en de wijn heeft vervolgens 5 jaar op zijn eigen “bezinksel” (sur lie) gerijpt, dus elke zweempje smaak is eruit geperst en zit in de wijn 😉 De wijn is gemaakt van de Melnik druif en dat is een blauwe druif. Het is dus een blanc de noir. In de neus heb je duidelijk aroma’s van steenvruchten. In de mond proef je peer, perzik en ananas, alsmede een hintje mineraliteit. De wijn heeft een mooie fijne mondvullende mousse die je niet gelijk je voorhoofdsholte schoonbruist. De wijn heeft duidelijk veel minder gistige en andere tertaire aroma’s zodat je veel meer de druif zelf en daarmee ook druif gerelateerde fruitaroma’s proeft, zonder dat het fruitsap met bubbels zonder suiker is. De smaak van de wijn blijft lang in de mond hangen. Uiteraard is prijs maar 1 factor in mijn assortimentskeuze, maar voor €24,95 heb je een volwaardige mousserende wijn, die gewoon echt heel goed en origineel van smaak is. Dus als je wat te vieren hebt, dan weet je waarmee je dit luister kan bijzetten.