Bordeaux en biefstuk

Het eerste wat opvalt bij een goed gemaakt glas Bordeaux is het vakmanschap. Het is de afgelopen tijd wellicht wat vriendelijker weer, maar nachtvorst tijdens de vruchtvorming en slecht weer met dunne zure wijn als gevolg, zeker voor rood zoals regenjaar 2006, zijn lange tijd reële bedreigingen geweest voor elke Bordeauxmaker. Een goed glas Bordeaux maken vergt dus serieus vakmanschap. Kijkend richting zee is rechts van de Gironde Merlot gedomineerd en links Cabernet Sauvignon gedomineerd. Graves licht links. Agapes de Rieufret 2019 is dus gemaakt van 80% Cabernet Sauvignon en 20% Merlot met rijping op nieuwe houten Franse vaten. Het vakmanschap van Bordeauxmakers toont zich ook in de manier waarop zij de wijn van een houten skelet kunnen voorzien met het lichaam eromheen als wijnsmaak. Een perfecte versmelting van de wijnsmaak met de houtlagering. In Spanje zijn ze soms iets te enthousiast met de houtlagering voor rode wijn mijns inziens, maar smaken verschillen. De Riojanen hebben overigens de kunst van het hout lageren geleerd van de Bordelaises 😉. De wijn: In de neus,  vanille, zwart fruit, kruidigheid en een lichte zweem van stalligheid. De mond geeft een gelijkluidend oordeel, maar waar geef ik nou die €21,95 aan uit zal de gemiddelde consument denken: Die geeft u uit aan een glas wijn dat echt smaakt naar Cabernet gedomineerde Bordeaux met veel concentraat, mooi smaakevenwicht (niets vraagt om teveel aandacht in uw mond) en een lange afdronk. Geen begeleiding van Linke Loetje met zijn nep biefstuk, want dan doen mijn ivoren wachters simpelweg de poort niet open. Neen, een mooie gegrilde Entrecote met bearnaisesaus, gebakken paddenstoelen en aardappels uit de oven, uiteraard “saignant” of “bleu”. In dat geval geven mijn ivoren wachters graag toegang tot het feestje.